23 Ocak 2015 yılında halka açıklanan araştırma sonuçları Moleküler
ve Hücresel Onkoloji dergisinde yayınlandı.
Beslenme bilimi araştırmacısı Paul Breslin (Rutgers
Universitesi), biolog David Foster (Hunter Üniversitesi) ve kimyager Onia
Legendre (Huntre Üniversitesi), labovatuar ortamında yaptıkları araştırmada
oleocanthal bileşiğinin kanser hücresinden parça koparmak suretiyle, kanser hücresinin
kendi iç enzimlerini açığa çıkardığı ve bununda kanser hücrelerinin ölümüne yol
açtığını, ama sağlıklı hücrelere herhangi bir zarar vermediğini keşfettiler.
Böylece kanser hücreleri kendi enzimleri tarafından öldürülmüş oluyor.
Oleocanthal sızma zeytinyağlarında bulunan bir kimyasal, bu
kimyasal zeytinin yağ dönüşme sürecinde preslendiğini zaman ortaya çıkıyor.
Bu kimyasal aynı zamanda iltihap, Alzheimer hastalıkları, kanser
formasyonu ve büyümesi gibi birçok süreçte engelleyici rol oynuyor.

Henüz başlangıç aşamasındaki bir araştırma olmakla birlikte,
araştırmacılar sonuçlardan oldukça umutlu.
Bu araştırma Sızma Zeytinyağının anti-oksidan ve iltihap
engelleyici özellikleri yanında, Akdeniz diyeti gibi zeytinyağı zengini
beslenme tarzının sağlığa faydasını bir kez daha kanıtlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder