30 Kasım 2016 Çarşamba

Sızma Zeytinyağı Kanser Hücreleri'ni Parçalıyor mu?

Yeni bir araştırma sızma zeytinyağında ki bir içeriğin kanser hücrelerini öldürdüğünü kanıtladı.
23 Ocak 2015 yılında halka açıklanan araştırma sonuçları Moleküler ve Hücresel Onkoloji dergisinde yayınlandı.
Beslenme bilimi araştırmacısı Paul Breslin (Rutgers Universitesi), biolog David Foster (Hunter Üniversitesi) ve kimyager Onia Legendre (Huntre Üniversitesi), labovatuar ortamında yaptıkları araştırmada oleocanthal bileşiğinin kanser hücresinden parça koparmak suretiyle, kanser hücresinin kendi iç enzimlerini açığa çıkardığı ve bununda kanser hücrelerinin ölümüne yol açtığını, ama sağlıklı hücrelere herhangi bir zarar vermediğini keşfettiler. Böylece kanser hücreleri kendi enzimleri tarafından öldürülmüş oluyor.
Oleocanthal sızma zeytinyağlarında bulunan bir kimyasal, bu kimyasal zeytinin yağ dönüşme sürecinde preslendiğini zaman ortaya çıkıyor.
Bu kimyasal aynı zamanda iltihap, Alzheimer hastalıkları, kanser formasyonu ve büyümesi gibi birçok süreçte engelleyici rol oynuyor.
Bu araştırmacılar olecanthal kimyasalının kanser hücrelerini çökertip, yaklaşık 30 dakika içinde hızlıca ölmelerine yardımcı olduğunu, - programlı hücre öldürmede bu 16-24 saat alıyor- keşfettiler.
Henüz başlangıç aşamasındaki bir araştırma olmakla birlikte, araştırmacılar sonuçlardan oldukça umutlu.

Bu araştırma Sızma Zeytinyağının anti-oksidan ve iltihap engelleyici özellikleri yanında, Akdeniz diyeti gibi zeytinyağı zengini beslenme tarzının sağlığa faydasını bir kez daha kanıtlıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder